A arte do Viño no Corazón
Nas paisaxes montañosas e outeiros ondulantes, o viño convértese na unión entre a terra e o esmero dos seus viticultores. A nosa rexión do norte español, impregnada de historias e legados, atopa en cada pinga de viño o reflexo do coidado transmitido por xeracións ás apreciadas vides.
Nos carreiros montañosos e as onduladas terras galegas, o cultivo do viño convértese nunha danza artística entre o terruño e o esmero dos seus viticultores. Esta rexión do norte de España respira viño, un líquido que non só chea copas, senón que conta historias, traza legados e encerra en cada pinga a dedicación de xeracións que coidaron e consentiron as cepas como auténticos tesouros.
O mapa vitivinícola galego desprega a súa riqueza principalmente na súa metade sur, onde tres denominacións de orixe —Rías Baixas, Ribeiro e Valdeorras— álzanse como estandartes de calidade e autenticidade. Neste escenario, O Bolo eríxese como un recuncho singular, abrazando unhas 120 hectáreas de viñedos cuxa produción está minuciosamente regulada polo Consello Regulador da D.Ou. Valdeorras, entidade celosa de manter os estándares de excelencia desde 1945. Esta denominación, que ostenta o segundo posto en antigüidade en Galicia tras Ribeiro (fundada en 1932), simboliza a historia e o amor pola vide impregnado en cada viño que leva o seu selo.
Nesta paisaxe vitivinícola, a uva Mencía, aínda que forasteira en orixe, converteuse nun piar esencial na reconversión dos viñedos do interior galego. A súa adaptabilidade permitiu a creación de viños tintos mozos que, baixo o abrazo do tempo en cepas de certa idade, revelan complexidades e matices únicos, mantendo rendementos equilibrados que destacan o seu carácter distintivo.
Doutra banda, a Godello, probablemente autóctona e arraigada desde tempos inmemoriais en Galicia, brilla como unha das máis prezadas variedades brancas da rexión. A súa presenza nos viñedos achega unha dimensión única aos viños brancos, despregando unha sinfonía de frescura, suntuosidade e persistencia. A Godello convértese así en sinónimo de calidade excepcional, transmitindo a cada sorbo a esencia mesma da terra galega: frescura equilibrada con notas de acidez, dozura e unha riqueza de matices que falan do terruño e da arte das súas vinicultores.
O viño en Galicia vai máis aló de ser unha bebida; é o resultado dunha devoción ancestral, unha relación íntima entre a terra e os seus gardiáns. Cada botella é o testemuño dunha tradición arraigada, un legado vivo que encapsula a esencia mesma da cultura galega. Cada copa conta a historia da terra, desde os tons terrosos dos seus chans ata o resplandor do sol en cada acio de uva, unha oda á paixón polo viño que perdurou ao longo do tempo, deixando unha pegada indeleble nos sentidos e a alma daqueles que teñen o privilexio de deleitarse co seu inigualable sabor.
Denominación de Orixe Valdeorras
Viños e Adegas
Adega Avelina
Dirección: Das Guerras, 4, Córgomo. 32316 – Villamartin de Valdeorras (Ourense)
Teléfono: +34 687 819 099; +34 661 613 043
Adega Alán
Dirección: C/ San Roque, 36, 32350 – A Rúa (Ourense)
Teléfono: +34 988 310 431; +34 636 727 848
Adega Melillas e Fillos
Dirección: C/ A Coroa, 22, 32350 – A Rúa (Ourense)
Teléfono: +34 988 310 510 /+34 649 677 690
Adega Rafael Palacios
Dirección: Av. de Somoza, 22, 32350 – A Rúa (Ourense)
Teléfono: +34 988 310 162
Adega Testeiro
Dirección: Somoza s/n, 32350 – A Rúa (Ourense)
Teléfono: +34 988 311 659 / +34 988 311 659
A Cigarrosa – Bodega Francisco Fernández Álvarez
Dirección: O Cimbro, s/n. 32350 – A Rúa (Ourense)
Teléfono: +34 609 521 758
Bodega Cooperativa Virxe das Viñas
Dirección: Avda. Campo Grande, 97, 32350 – A Rúa (Ourense)
Teléfono: +34 988 310 607
Bodega Guitian – Bodegas A Tapada
Dirección: Finca La Tapada, 32310 – Rubiá de Valdeorras (Ourense)
Teléfono: +34 988 324197
Galgueira – Bodega Germán Rodríguez Prada
Dirección: C/ Progreso, 24, 32350 – A Rúa (Ourense)
Teléfono: +34 619 350 638